Pitahaya – dračí ovoce
Pitahaya jsou jedlé plody kaktusů Hylocereus, které pochází původně ze Střední a Jižní Ameriky, ale dnes se pěstuje v dalších teplých oblastech jako Austrálie a Asie. Tomuto ovoci se říká také dragon fruit anebo jahodová hruška, ale jeho chuť připomíná spíše kiwi nebo meloun.
Plody mají růžovou až červenou barvu a jsou pokryty několika špičatými ostny. Dužina je bílá s černými semeny a je nasládlá a šťavnatá. Pitahaya je zdrojem velkého množství vitamínu C, karotenu, železa a vápníku. To vše potřebuje tělo v zimních měsících. V jihovýchodní Asii se dokonce používá jako domácí lék při průjmech, protože je vydatným zdrojem vlákniny, která pomáhá regulovat zažívání.
Slupka ovoce není jedlá, ale dužina i se semínky ano. Většinou se jí tak, že se rozřízne v polovině a vnitřek ovoce se vyjídá lžičkou. Pro zvýraznění chuti ovoce se zakapává limetkou. Můžete ji ale použít i do ovocných salátů. Snadno z ní vyrobíte i chutný osvěžující nápoj, které oceníte spíše v letních měsících. Stačí nakrájet kusy pitahayi a dát je do mixéru spolu s vodou, cukrem a limetkou. Následně ještě přidáme led na ochlazení. Exotické ovoce pitahaya si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.